Home GastenboekWie was PythagorasDe stelling van Pythagoras Alles is een getal ∑ Waarom?
  ∑ De PythagoreŽrs

Wie was Pythagoras?

 

De PythagoreŽrs

In Croton (Dat heet nu Crotone) stichtte Pythagoras zijn beroemde filosofische school. Hij had veel aanhangers die zich PythagoreŽrs noemden. Pythagoras was het hoofd van een een groep belangrijke volgelingen die mathematikoi werden genoemd. Zij leefden voor altijd binnen de muren van de gemeenschap. Ze hadden geen persoonlijke bezittingen en waren vegetariŽrs. (Wel verbood Pythagoras het eten van bonen, want als je een boon opensneed leek het op het begin van het menselijk leven) Ze kregen les van Pythagoras zelf en gehoorzaamden aan strakke regels. Ze leerden:

  • Uiteindelijk bestaat alles uit wiskunde
  • Filosofie kan helpen tot geestelijke zuiverheid
  • De ziel kan een worden met het goddelijke
  • Bepaalde symbolen hebben een bijzondere betekenis
  • Onder elkaar moesten ze alles voor elkaar over hebben
Zowel mannen als vrouwen konden mathematikoi worden, zodat ook enkele vrouwelijke PythagoreŽrs bekende filosofen zijn geworden.

Naast de mathematikoi bestond de gemeenschap van PythagoreŽrs ook uit akousmatikoi, die niet binnen de muren van de gemeenschap woonden. Zij mochten wel bezittingen hebben en waren ook geen vegetariŽr.

Vanaf 510 v.Chr. raakte de Pythagorische Gemeenschap in Croton in  moeilijkheden na het veroveren van Croton door Sybaris. De Pytagorische gemeenschap verspreidde zich daarna toch over veel andere Italiaanse steden. Na 500 v.Chr. werd de Gemeenschap meer gericht op de politiek, en na 460 v.Chr. werden de  leden die toen lid waren van de gemeenschap vervolgd. Hun ontmoetingsplaatsen werden vernield. Vele PythagoreŽrs vluchtten toen naar Thebe en andere Griekse steden.